Legenda spune că această sabie a aparţinut nobilului Ubul, castelanul oraşului Caransebeş. Acesta conduce 2.000 de cavaleri trimişi de regele Ungariei Bela al III-lea să se alăture împăratului Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană Frederick Barbarossa, care conduce, alături de Filip al II-lea al Franţei şi Richard I (Inimă de Leu) al Angliei, cea de-a treia cruciadă. Cruciaţii conduși de Frederick Barbarossa trec prin Banat, atât pe uscat, cât şi pe apă.
Conducând cavalerii, nobilul Ubul participă la asediul oraşului Philippolis situat în Tracia. După asediul acestui oraş important, regele Bela al III-lea retrage armata condusă de cavalerul Ubul. Astfel, la 29 noiembrie 1189 (după cum spun documentele înregistrate de către Episcopia oraşului Gyor), Ubul însoţit de şase conţi se retrage prin Caransebeş. În fruntea convoiului se afla o caruţă trasă de doi boi şi patru cămile care transportau mărfuri preţioase, estimate la 5000 de mărci. În oraşul Caransebeş era zi de târg, iar oraşul vuia de lume care s-a oprit înmărmurită admirând atât cămilele (căci nu mai văzuseră până atunci), cât şi bogăţiile preţioase. În mulţime, nobilul Ubul zăreşte o tânără frumoasă de care se îndrăgostește – fiica nobilului român Andru de Almăj, care venise în oraş pentru târg. S-au căsătorit și au continuat să trăiască în Caransebeș.
În anul 1289, într-un alt document, sunt amintiţi nepoţii castelanului Ubul, Ştefan şi Pavel, care au păstrat sabia bunicului lor ce participase la cruciade. În 1985, în apropierea oraşului Caransebeş, este semnalată o sabie asemănătoare cu cea descrisă în documente. Atribuită cavalerului Ubul, sabia prezintă similitudini cu alte două săbii din Rouen şi Zurich. Aflată în colecția Muzeului din Caransebeş, sabia va fi expusă cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

© Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş

Sabia Cavalerului Ubul

Share →

One Response to Sabia Cavalerului Ubul

  1. medievistica spune:

    Domnilor Muzeografi,

    Nu am putut vedea o mai mai mare gugumanie promovata de niste oameni care servesc o institutie publica de cercetare si patrimoniu. Numai daca pornim de la faptul ca nu stiti sa deosebiti spada (din imagine) de o sabie, si ar fi de ajuns.
    In legatura cu tesatura istorica ar fi trebuit sa mai dati un link catre lucrarile cu Ubul Rege a lui Jarry, ca totul sa fie perfect.