Nume eveniment: Romula – un tezaur arheologic prea putin cunoscut
Program Noaptea Muzeelor: 19:00-02:00

Adresa: Str. Ion Ghica nr. 13, Sector 3, București
Telefoane: 021 314.99.31
[email protected]
www.spiruharet.ro

Acces gratuit

Romula, cel mai mare oraş roman de la sud de Carpaţi, a fost reşedinţa guvernatorului provinciei Dacia Malvensis şi unul dintre cele mai importante centre economice, comerciale şi culturale de la Dunărea de Jos. Monument istoric de Categoria A, Romula este un centru de referință nu doar pentru istoria românilor ci şi pentru cea a provinciilor romane dunărene.
Până în prezent, cercetările arheologice efectuate în acest sit, reprezintă mai puţin de 0,7% din suprafaţa sa de peste 30 040 000 metri pătraţi. Cu toate acestea, un număr de peste 10 000 de obiecte descoperite în acest sit se află în colecțiile Muzeului Romanaţiului din Caracal, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Militar Naţional şi Muzeului Olteniei din Craiova. Dintre acestea amintim sarcofage, statuete, pietre funerare, vase ceramice, vase de sticlă, obiecte din aur, argint, bronz, fier și os.
O simplă raportare a numărului de piese la procentul infim acoperit de cercetările arheologice de până acum, ca şi mediatizarea întâmplătoare a acestui monument istoric de importanţă europeană, ne determină să considerăm că Romula este încă un tezaur arheologic prea puţin cunoscut.
Vizitatorii vor putea lua un prim contact cu acest monument istoric de exceptie, pe unde împăraţi ai Imperiului Roman au trecut sau îşi au rădăcinile.

În plus, cu această ocazie sunt prezentate și propuneri pentru regenerarea urbana a zonei Buzești-Berzei. Proiectele expuse in aceasta secțiune a expozitiei sunt rezultatul atelierului de proiectare pentru anul 5, desfășurate în colaborare cu arhitect Șerban Sturdza, sociolog Vintilă Mihailescu și arhitect Raluca Munteanu (grupul Arhitecților Voluntari). Propunerile studenților propun o mediere între contextul cultural, social, istoric existent și dezideratele administrației locale și ale investitorilor. S-a urmărit integrarea propunerilor în scara țesutului urban existent, atât din punct de vedere constructiv, cât și funcțional: regenerarea cartierului Matache – Gara de Nord. Analizele au condus la soluții ce pun accentul pe spațiul public, spațiul pietonal, conectarea la reperele existente și crearea unora noi, în spiritul identității locale.

Share →

7 Responses to Universitatea Spiru Haret

 1. [...] Universitatea Spiru Haret – pentru prima data in peisaj! – care aduce elemente inedite. [...]

 2. [...] Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar Muzeul Național de Artă al României NOU Universitatea Spiru Haret Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Bellu Muzeul Naţional „George [...]

 3. [...] Grigore” – pictor și colecționar Muzeul Național de Artă al României NOU Universitatea Spiru Haret Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Bellu Muzeul Naţional [...]

 4. [...] Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar Muzeul Național de Artă al României NOU Universitatea Spiru Haret Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Bellu Muzeul Naţional „George [...]

 5. [...] la Noaptea Muzeelor a participat Universitatea Spiru Haret. Conducerea facultății a fost atât de impresionată de numărul mare de vizitatori încât a [...]

 6. Mircea Negru spune:

  Pentru Anndrei

  Din fata calculatorului se poate spune orice. Ce legatura are comentariul cu evenimentul, imi scapa.
  Dincolo de comentariul rautacios, ma intreb si eu, cum poate conducerea unei facultati sa dea diplome de licenta la oricare dintre facultatile unei universitati… Este, pe undeva, o lipsa de logica sau doar mi se pare mie?
  Cat despre ce a inteles autorul articolului din expozitiile prezentate la institutiile despre care scrie, daca a fost prezent si fizic, ramanem in ceata.
  Din pacate, am constatat, in cartile de impresii din unele institutii vizitate noaptea trecuta, remarci deplasate, fraze fara logica, fara legatura cu ceea ce se vizita. Ceea ce ridica unele semne de intrebare cu privire la calitatea unor vizitatori.

  Dar traim intr-o tara libera, unde hartia ca si Internetul suporta orice.

  In ceea ce ma priveste, multumesc organizatorilor Noptii Muzeelor ca au trecut peste astfel de clisee atat de prezente in Romania de fiecare zi, tuturor celor care ne-au vizitat expozitiile pentru intrebarile lor punctuale si faptul ca majoritatea ca au stiut de ce au ales aceasta locatie. Reafirm implicarea noastra in cercetarea, valorificarea si protejarea monumentelor istorice prezentate, din judetul Olt si Bucuresti. Inclusiv pe plan extern.

  Conf. dr. Mircea Negru
  Organizator Noaptea Muzeelor la Universitatea Spiru Haret

 7. [...] Artă “Vasile Grigore” – pictor și colecționar Muzeul Național de Artă al României NOU Universitatea Spiru Haret Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Bellu Muzeul Naţional „George Enescu” [...]